Manastirea PUTNA ÎN PERICOL!

Dupa Rosia Montana, vor sa ne distruga si Manastirea Putna

Manastirea Putna, amenintata de 15.000 de explozii de dinamita

Mănăstirea Putna ar putea fi aşezată pe un zăcământ de gaz metan. O echipă de geologi a început prospecţiunile în zona localităţii. De teama unor eventuale efecte negative ale celor 15.000 de explozii de dinamită planificate pentru luna august, conducerea Mănăstirii Putna a interzis accesul geologilor pe terenurile pe care le au în proprietate.

VIDEO: Prospectiuni la manastirea Putna

Transformarea Manastirii Putna într-o noua Rosia Montana

Potrivit unui reportaj realizat de televiziunea Intermedia Suceava, călugării de la Mănăstirea Putna susțin că o firma de prospecțiuni geologice desfășoară explozii controlate în subteran. Oamenii dezvăluie că firma SC Prospectiuni SA din București, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, caută prin explozii controlate hidrocarburi și gaze de șist.

Călugării au descoperit că unele izvoare sau fântâni din jurul mănăstirii au fost poluate ușor cu hidrogen sulfurat în urma prospecțiunilor geologice. Monahul Iustin, consilierul juridic al Mănăstirii Putna, a facut demersurile legale către autorități pentru interzicerea prospecțiunilor geologice pe teritoriul aparținând Mănăstirii Putna.

Părintele stareț Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Județului Suceava să blocheze activitatea firmei care caută în realitate gaze de șist și vor de fapt „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roșia Montană”.

Manastirea PUTNA IN PERICOLProspectiuni la manastirea Putna

O echipă a companiei SC Prospecţiuni SA Bucureşti a demarat la începutul lunii iunie lucrări pentru prospecţiuni seismice cu scopul descoperirii de noi rezerve de gaz metan, beneficiarii prospecţiunilor fiind SC Aurelian Petroleum SRL, SNGN Romgaz SA şi SC Raffles Energy SA.

Pentru că potrivit avizului obţinut de la Agenţia pentru Protecţia Mediului prospecţiunile vor fi realizate prin explozii de dinamită, conducerea Mănăstirii Putna a cerut firmei garanţii că lăcaşul de cult şi mediul încojurător nu vor fi afectate.

„Activitatea SC Prospecţiuni SA, desfăşurată în perimetrul de 304 kilometri pătraţi Brodina-Ciumârna-Suceviţa-Vicovul de Sus, prezintă riscuri grave pentru solul, subsolul, apele şi pădurile din vecinătatea Mănăstirii Putna şi a Asociaţiei Bucovina Verde. Metoda de lucru presupune detonarea unor cantităţi de dinamită în fiecare din cele 15.000 de gropi săpate la 5-10 metri adâncime şi provocarea de unde seismice de până la zece kilometri distanţă care pot antrena dezechilibre naturale: spargerea pungilor de gaze de sulf din subsol, infestarea izvoarelor, declanşarea de cutremure, degradarea solului şi a monumentelor istorice”,

- a explicat monahul Iustin Taban, consilierul juridic al Mănăstirii Putna.

După mai multe schimburi de adrese între Mănăstirea Putna şi SC Prospecţiuni SA, şi vizite în teren rămase fără nicio concluzie, miercuri, la Mănăstirea Putna, au ajuns Mihail Mitroi, vicepreşedinte al SC Prospecţiuni SA, şi Amalia Vieru, supervizor Romgaz SA. Cei doi s-au întâlnit cu reprezentanţii mănăstirilor Putna şi Sihăstria Putnei şi ai Asociaţiei Bucovina Verde, din care fac parte bisericile din nordul judeţului Suceava. Reprezentanţii Mănăstirii Putna nu au fost convinşi nici după aceste discuţii şi au tramis o nouă adresă firmei SC Prospecţiuni SA Bucureşti prin care solicită „încetarea imediată a oricăror activităţi” pe terenul proprietate al mănăstirii.

„Pentru că nici până acum, după întâlnirea avută cu membrii conducerii SC Prospecţiuni SA, nu ni s-au prezentat garanţii ştiinţifice şi tehnice clare că izvoarele Mănăstirii şi ale comunei Putna nu vor fi afectate, şi că rezistenţa monumentelor istorice nu va fi pusă în pericol, Mănăstirea Putna şi conducerea Asociaţiei Bucovina Verde, care cuprinde câte 30 de hectare de pădure ale fiecărei biserici şi mănăstiri din Protopopiatul Rădăuţi, au refuzat desfăşurarea activităţilor de prospecţiuni seismice pe terenurile proprietate a lor”,

- a precizat monahul Iustin Taban, consilier juridic al Mănăstirii Putna.

Sursă: Adevarul.ro ; Nasul.tv

Galerie FOTO: Prospectiuni Manastirea Putna


Manastirea PUTNA ÎN PERICOL! 4.55/5 (91.06%) 47 votesArticole pe aceași temă40 Comentarii

  • DIACONU STEFAN a spus:

   RUSINE TUTUROR SECTARILOR SI ATEILOR CARE AU VANDUT TARA ACEASTA SCUMPA IN CARE SI–AU VARSAT SANGELE MARTIRII CRESTIN-ORTODOCSI!

   Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 85 Thumb down 21

   • un ateu a spus:

    hai sictir!
    toti papagalii de politicieni se dau crestini, si de aia inversunati!
    nu blama ateii! ai sa observi ca majoritatea celor care protesteaza impotriva ceanurii, gazelor de sist si defrisarilor sunt atei!
    nu ateii sunt de vină, ci porcii aia lacomi care ne conduc: de la primari, prefecți, parlamentari, miniștri etc (dintre toți politicienii astia unul singur s-a declarat ateu, iar ala este ecologist)

    Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 51 Thumb down 10

    • siegfried thieffen a spus:

     Adicatelea crestini cu numele. Ca ateu cu adevarat nu-i nimeni. Si tu tre’ sa crezi in ceva! :-)

     Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 8 Thumb down 2

     • Gabi Dumitrescu a spus:

      Crestini cu fapta, atei prin convingere. Faptul ca tu crezi in tine si in anumite teluri nu implica si credinta intr-un barbos din cer, conceptia din fecioara asa cum e descrisa in biblie si restul povestilor. Aici nu e vorba de crestini vs restul lumii, e vorba de hotii care ne fura tot ce ne-a mai ramas si NOI, romanii, ca total, fie ca sintem atei, crestini, penticostali, homosexuali sau mai stiu eu ce.
      P.S. Problema crestinilor e dezbinarea. Daca bor ar fi cu adevarat pentru tara si cei 90%+ de crestini ar fi cu adevarat o comunitate, ar folosi pirghiile legislative din Constitutie pentru a pune friu jafului si bataii de joc care a ajuns la nivel paroxistic.

      Vă place sau Nu vă place? Thumb up 1 Thumb down 1

   • Bogdan a spus:

    Fugi cu cercul tarane, ateii sunt oameni care nu cred in bau-baul vostru, mos craciun si alte povesti pentru copii; nu-si bate nici un ateu joc de tara cum isi bat jigodiile de popi care ti-au spalat creierul, amaratule.

    Dezbatere fierbinte. Tu ce crezi? Thumb up 4 Thumb down 6

  • Abelcioaei Paula a spus:

   Ascuns din cauza slabei evaluări a comentariului. Click aici pentru al vedea.

   Comentariu slab primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 1 Thumb down 10

  • mihaela a spus:

   asa ceva e inadmisibil!!!!!!!!! cum se poate face asta? sunt inconstienti? altii s-au chinuit s-o faca ca mii de credinciosi sa ajunga la ea si ei vor sa o distruga??o sa-i blesteme Dumnezeu

   Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 7 Thumb down 0

 1. melania a spus:

  mina pe bite si fugariti , golani ordinari , care distrug ca lacustele tot ce intilnesc in cale

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 74 Thumb down 2

 2. Tiberiu a spus:

  Stana fara caini=ROMANIA…..APA POTABILA VA FI MAI SCUMPA CA AURUL

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 35 Thumb down 3

 3. teo a spus:

  Ia sa zica parintii cum stam cu padurile “retrocedate” BOR care au fost RASE !!!

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 21 Thumb down 7

  • eu a spus:

   ia sa imi zici si mine cat de informat esti
   ce suprafata de padure are Manastirea Putna?

   Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 7 Thumb down 1

 4. Vasile M a spus:

  Mă adresez aşa-zişilor români care mai degrabă jinduiesc după stipendi şi nu-i interesează nimic altceva decît buzunarul propriu. Văd zilnic păreri care duc mai degrabă spre a le da demolatorilor de ţară dreptate . Este ruşinos, dar cei ce ne conduc cu dreptate pînă la capăt nu fac altceva decît ceprimesc în plic de la cei din vest şi de peste baltă. Aşa să le ajute bunul DUMNEZEU.

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 26 Thumb down 2

 5. PATRASCU DANUT a spus:

  NU TREBUIE DISTRUSA MANASTIREA PUTNA SI IMPEJURIMILE. Aici doarme SOMNUL DE VECI a lui STEFAN CEL MARE. NU TREBUIE LASATI SA NE DISTRUGA OPERA LASATA DE BUNUL DUMNEZEU. Daca PIERE ACEST LOC, vom PIERI SI NOI, ca neam si istorie. JOS LABELE DE PE PUTNA. Vor RAZBOI CIVIL, il VOR AVEA. Moldovenii NU VOR FI LASII. Asa cum a fost la Marasesti, asa v-a fi si la PUTNA – PE AICI NU SE TRECE.

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 58 Thumb down 3

  • siegfried thieffen a spus:

   “Degeaba este vointa daca nu-i si putirinta” E adevarat ca mai mult decat viata nu ne (mai) pot lua. Dar cati suntem dispusi sa renuntam si la asta???

   Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 5 Thumb down 1

  • svalbard a spus:

   adevarat. au atins punctul sensibil al romanilor si moldovenilor. nu va fi in pericol, vor fi vietile celor ce exploateaza in pericol. bv.

   Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 4 Thumb down 0

 6. Victor a spus:

  Va sucesc gatul la spate daca va atingeti de Manastirea Putna sau de imprejurimi!

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 13 Thumb down 3

  • Abelcioaei Paula a spus:

   EU NU POT SĂ O FAC , DAR IMEDIAT CE VIN DE LA DR DE FAM MĂ AȘED LA RUGĂCIUNE LA SFÎNTUL ȘTEFAN CEL MARE , CARE M A AJUTAT CÂND I AM CERUT CEVA ȘI VOM VEDEA CARE VA FI STAREA .. LUCRĂRILOR …

   Dezbatere fierbinte. Tu ce crezi? Thumb up 4 Thumb down 4

 7. nistor constantin a spus:

  Ce spun cetateni de peste granita UCRAINA localitati care sunt in apropiere de RO.de MANASTIREA PUTNA -PRIVIND STUDIUL PT.EXPLORARI …………….

  Vă place sau Nu vă place? Thumb up 2 Thumb down 0

   • civis rumanum sum a spus:

    Ai vrut sa adaugi “escadron de”. Vin si carutele alea pe senile. Ne-o trag aia pân’ ce ne saturam de comete, democratie si alte principii heuropene, cum au mai si facut-o. Asta e, daca vin F16 prea tarziu. Nici la cumparat avioane de lupta mâna a treia nu suntem in stare, d-apoi sa si avem piloti si rachete la ele… In schimb, liber la racheti !

    Vă place sau Nu vă place? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Avraam a spus:

  O sa va trasneasca Dumnezeu si cu Sfantul Stefan cel Mare,de numai gaze de sist o sa vedeti talharilor si vanzatorilor de tara!

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 16 Thumb down 2

 9. Mihai a spus:

  Firma australiana? Dar firma romaneasca ce are? Mama voastra de talhari…

  Comentariu bine primit. Vă place sau Nu vă place? Thumb up 6 Thumb down 1

 10. Calin a spus:

  Baaaaaaa ! Voi chiar sunteti nebuni ? Nu e nici o problema. Doar asa va putem rupe capul la toti cei care ne conduceti. Asa va schimbam pe toti.Nu plange nimeni dupa voi ! Si daca cei care vin dupa voi nu sunt cinstiti ,le rupem si l-or capul pana cei care o sa vina in sfarsit la putere o sa fie cinstiti. Va imploram sa ne incercati !!! Chiar va rugam asta !

  Vă place sau Nu vă place? Thumb up 1 Thumb down 0

 11. Pingback: Care au fost cele mai viralizate articole pe bloguri si site-uri de stiri in 14-20.10? | refresh.ro

 12. Mariana a spus:

  Este INADMISIBIL! …dar ne definește: ne pierdem în detalii, în vorbe rele, care învrăjbesc, si care nu folosesc la NIMIC: nu vor împiedica nici creștinii să fie creștini, nici ateii să fie atei, nici biserica să își radă din păduri, nici politicienii să fie …. așa cum toată lumea cu ”capul pe umeri” știe că sunt! În schimb nu facem nimic să oprim dezastrele îndreptate spre noi. Ce putem face pentru Putna? Ce putem face împotriva nenorocirilor provocate de prospecțiunile care împânzesc tot subsolul României cu dinamită și ne ”coc” și cutremure, și noi defrișări, și noi contracte păguboase pentru România? La asta trebuie să ne concentrăm, oameni buni!!! Să spună cineva CE PUTEM FACE, și se vor găsi oameni să îl susțină, și creștini, și atei, și călugări – multi oameni adevărați. Să spună cineva CE PUTEM FACE??? …cu adevărat!

  Vă place sau Nu vă place? Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Iulian - Suceava a spus:

  FEREASCA bunul Dumnezeu sa se atinga de o piatra din Manastirea Putna ! Va fi sfarsitul lor ! FIZIC !

  Vă place sau Nu vă place? Thumb up 1 Thumb down 0

 14. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Top 101 posturi pe bloguri in 2013


*

*

Opțional puteți adăuga imagini (JPEG)

 

Citește și:


Top